Swallowtail

2009. január 30., péntek


Készen van a Swallowtail-em, a képen még blokkolás előtt van, most ázik a hidegvízben.
Nagyon jó volt kötni, jó kis haladós minta, biztosan megkötöm még máskor is. 34 dkg ment bele ebből a vastag fonalból, az kb. 680 m lehet.

Az új áldozat:
Patons Natural Russet, szép őszi színekben. A fotó sajnos nem színhű, narancs alig van benne, inkább barna, a széles barnás sávok pedig inkább bordósak. A fonalat nagyon jó kötni, nagyon elégedett vagyok vele. A minta megint a Cherry leaf. Az őszi színű fonalhoz a leveles minta illik, nem igaz?
Többen jeleztétek, hogy szeretnétek a Patons fonalakból (emlékeztetőül: a következő rendelésemre kapok 20 % kedvezményt), kérlek benneteket, írjátok meg, melyikből mennyit kértek. Gyöngyi, a tiédet felírtam.

Gyapjúfonóban jártam...

2009. január 26., hétfő

Délután Mözsön jártam, Rikkerék gyapjúfonójában. Rendkívül elégedett vagyok a kirándulással. :-)
Kétféle minőségű gyapjút fonnak, mindkettőt 1, 2 és 3 ággal, de 4 ágút is vállalnak. Mindkettő nagyon szép, az általuk "finom"-nak nevezett pedig valami hihetetlenül pihe-puha is.
A natúr színen kívül az alábbi színekben van fonaluk:


Háromágú fonalak:

Kártolt gyapjú:
Egy csomó színben van, nemcsak natúr.

Amiket vettem:
Ez a pihe-puhából van, most nem is volt több, de készítenek, mert sokan kérték. Szinte kisujjnyi vastag, nagyon-nagyon puha, hihetetlen jó érzés fogdosni. A 40 dkg volt 1360 Ft. Natúr ez is, mint a kis minta az utolsó képen, csak bénán fotóztam. De itt a vastagság a lényeg, a minőség meg az utolsó képen van, ez annak a 3 ágú változata. Tudom, nem csipkének való, de amikor megláttam, rögtön beleláttam egy szépséges csavartmintás sálat! :-)

Ez a normál gyapjú, mogyoró színben. Egyágú, a vastagsága olyan fingering lehet, kb. 45 dkg, kb. 1500 m, ez 1665 Ft volt. ( A neten lévő árak kicsit emelkedtek, kb. 200 Ft-tal kilónként)
Ebből kijön 2 db kendő. És ez a lényeg: 2 db kendőre való színtiszta gyapjú ennyi pénzért, ez valami hihetetlen!

Ez csak egy kis minta kipróbálni. Ez a "finom" fonaluk, egyágúan. Nagyon puha, nagyon lágy, nagyon szép. A képet nagyon felnagyítottam, ez is vékony, de a mogyorónál valamivel vastagabb, csipkének is jó fonal.

A tulajdonos házaspár rendkívül kedves és segítőkész volt. Elláttak egy csomó információval, tanáccsal.
A színkártyán lévőkből általában van fonaluk, és a paletta hamarosan kiegészül még a padlizsánnal is. De színminta alapján festést is vállalnak mennyiségtől függetlenül, csak vinni kell mintát.

Szóval, én nagyon elégedett vagyok, jövő héten újra megyek, addigra lesz 1 ágú nyers színű fonaluk.

Kérdezzetek, hátha kifelejtettem valamit.

Ja, a beszerzésben természetesen szívesen segítek.

Újabb fonalak

2009. január 24., szombat

Megérkezett egy újabb banda fonal. Patons, még nem ismerem, 70%-a gyapjú, 30 %-a szója. Ennek még utána kell néznem, de a fonal álomszép, puha. Legszívesebben most rögtön belekezdenék. Ha tudnék választani. :-)

Natural Earth:
Natural Russet

Natural Pink

Ezen a linken megnézhetitek az összes színt, és ami miatt mutatom: a következő rendelésemből kapok 20% kedvezményt. Még tervezem, hogy veszek belőlük, szóval, ha valakit érdekel, akkor nyugodtan szóljon.

Ezek pedig 100%-os selymek.

Ez nagyon finom, puha, élőben kicsit sötétebb.


Ez is kicsit sötétebb, puha, kicsit fényes, kicsit csúszós, hűvös tapintású fonal. Ez biztosan nyári kendő lesz.

Gyapjúfonó

2009. január 22., csütörtök

Itt merengek a tételeim felett, és eszembe jutott valami homályos info a gyapjúfonalakkal kapcsolatban. Gyorsan rákerestem, és ezt találtam:
http://www.telinformix.hu/main_seek.op?s=103&char=K&r_id=7904&r_nev=k%E1rtolt+gyapj%FA

Hogy mi ebben a poén???

Itt van a szomszéd faluban! :-)

A héten nem tudok átmenni, de hétfőn már lesz rá időm, és akkor felderítem a terepet, aztán jövök a beszámolóval. Jó?

Azért vagyok ám...

2009. január 18., vasárnap

Köszönöm szépen a kedves kérdéseket, érdeklődéseket, öleléseket.
Ígérem, mindenről írni fogok, csak legyek túl a vizsgáimon. Az öleléseket pedig küldöm mindenkinek, aki olvas, és mindenkinek, akiket én olvasok. :-) Fontosak vagytok nekem mind!

A kevés szabadidőmben, ami van, azért kötögettem ám! :-) Hímzőtű nagyon régen volt a kezemben, bár most nagyon beindultam pár apróságra:

Tudom, nagyon aktuális, de mire legközelebb kell, pont elkészülhet belőlük egy szépséges készlet.

Szóval, kötés. Az én Laminaria-m:És a története:
Hetekig kerülgettem a mintát. Nagyon tetszett, de akkor már több helyen olvastam mindenféle "elriasztót" az estonian knitting-ről. De azért kerülgettem. Már álmodtam is vele! :-) Aztán egyszer csak megvilágosodtam, előkaptam tűt, fonalat, kötéspróbát csináltam. Sikerült! :-)
Jókat nevetgéltem magamban, mennyire tartottam a mintától, sokkal-sokkal egyszerűbb, mint számítottam rá. Az eredeti leírás szerint kötöttem meg, de a következőnél csak annyi kis csillagot kötök, amennyi a transitions chart-hoz kell. Sokkal szebb lesz a nagy virágokkal, na meg ezek a kis csillagok egyszerűen zabálják a fonalat.
Ez a kendő nagyon nagy, kifeszítve kb. 230x118 cm! Olyan beleburkolózós, igazi téli darab. Nyári színben. :-) A fonal kb. worsted vastagságú, és csak a fele gyapjú. Szóval, működik a dolog nem csak színtiszta gyapjúból...

Meg fogom még kötni ezt a mintát. Krisztivel és Timicimmel tervezzük, hogy közösen kötünk egyet, együtt haladunk, fotókkal, videókkal, ha kell, és mindenféle kérdést fel lehet tenni.
Ebből a fonalból tervezem az enyémet: 100%-os gyapjú, fingering.

Ha minden jól megy, kb. 2 hét múlva kezdünk. :-)

A múltkor mutatott Cherry leaf blokkolás után:

Ezt a fonalgombóc miatt mutatom. :-) Az olló a méret miatt van mellette, az egész 800 méter fonal egy gombócban (dinnyében :-)) van. Kicsit nehézkes, de legalább nem lesz csomó. :-) A színe mushroom, nem ilyen szürke, inkább barnás, pont mint a barna csiperke. Szintén worsted vastagság, talán 3 fontért vettem az egészet az ebay-en. Bucillának van hasonló színű kendője ezzel a mintával (swallowtail), nála szerettem bele. Köszönöm szépen Betti! Meg az összes többi inspirációt és segítséget is!
Ha marad a fonalból elég (szerintem marad), akkor szeretnék belőle baglyos kesztyűt. :-)Ezt meg akkor kötöm, amikor nagyon nyugis vagyok. (Na ilyen nincs mostanában! :-)) Az olló szintén a méretek miatt van ott, a fonal lace weight, színtiszta gyapjú, nagyon óvatosan merek csak bánni vele. A tűn fent van mind a 375 szem. :-)

 
Benke Erika - csipkekötés. Design by Pocket