Rendhagyó életmentés

2010. július 28., szerda

Ma külső körletes voltam, azaz a gyümölcsöskertben töltöttem a délutánt.
Egy faházat telepítünk most, ennek betonoztuk ma az alapját. A nagyon szélsőséges időjárás miatt őrült mennyiségű szúnyog van nálunk is, és gondolom ennek következtében (?) őrült mennyiségű béka is.
A házikó kiásott alapjából szedtem össze ezt a díszes társaságot, hogy ne kerüljenek a beton alá.


Nem, nem vagyok hős, és azért ennyire bátor sem. De nagyon nem akartam, hogy bebetonozzuk őket, ezért dupla gumikesztyűt húztam, és jól megkergettük egymást. Hihetetlenül eleven és mozgékony jószágok, nem is olyan egyszerű elcsípni őket. Bevallom, volt, amikor én is ugrottam egyet, főleg amikor a nagyobbacskák (az egy másik márka) felfújták magukat, és nagyon furcsa hangokat adtak.

Levittem őket a kert végébe, ott van egy kis erdőféle, azon túl meg a kanális. Pillanatok alatt szétszéledtek, pedig mit dolgoztam velük!

Beszámoló

2010. július 27., kedd

A hétvégét Tihanyban töltöttük, az I. Nyári Kötős Lánytáborban.:-)

Először a képek!

A tervek szerint nagyjából ez volt a fő profilunk:

 Kötés, tekerés

Mintákat is válogattunk:

 Úgy látszik, sikerült közös nevezőre jutnunk :-)

A felszerelés egy (meglehetősen kicsi) részlete:


"Munka" van:


Az új csodamódszer neve szénhidrát-diéta:

Rita szülinapi tortája, Kata anyukája követte el
Buci karamelles panna cotta-ja

Millie vaníliafagyija karamellszósszal és sós mogyoróval

Ercsu grillezett banánja csokifagyival és fahéjas-rumos mézzel

Amikor odaértünk Krisztivel, az udvaron egy asztalkán halomban álltak a festős lányok művei. Eldobtuk, ami a kezünkben volt, már nem voltunk se szomjasak, se éhesek, se zsibbadtak. Nagggyon nehezen sikerült csak választani!:-)

Bucilla teljes menetfelszereléssel érkezett, nem lett volna olyan konyhai és egyéb "feladat", amit ne tudtunk volna megoldani. Mindenre gondolt, és még annál is többre!
Akartunk is főzni, de végül olyan sok ennivalót vittünk, hogy erre nem került sor. Gabi isteni csirkecombokat hozott, Bucilla útközben sütött finom husit, Gyöngyi hozta azokat a bizonyos zsúrkenyereket, amitől már annyit csorgott a nyálunk a blogjában. Volt még kacsamáj-pástétom, házisajt, amit pirosra sütöttünk serpenyőben, magos zsemle. 
A szénhidrát szekcióban Millie felejthetetlen brownie-ja, ezúttal kávés változatban, egy lehelletnyi mentával. Kriszti citromos-kókuszos linzerje, meg a sajtos-diós pálmalevele, Bucika kuglófja (palacsintát is akart, de Melinda lebeszélte:-)), barackdzsem, eperdzsem...
Lehet, hogy kifelejtettem valamit! :-)

Volt sok kiló fonal, rengeteg kötemény, könyvek, és mindenféle kellékek...

Első este úgy éjjel 1-ig kint ültünk az udvaron, szúnyogellenes fáklyákkal, mécsesekkel, füstölőkkel, riasztókkal felszerelkezve.
Másnap hidegebb volt sokkal, de ez se vette el a kedvünket.

Nem mesélek el mindent, hagyok a többieknek is beszámolni valót.
A lényeg: nagyon jó volt, nagyon jól éreztem magam, és nagyon köszönöm, hogy ott lehettem!


A sajt, ahogy én csinálom:

7 l házitejet (mással nem nagyon érdemes) felteszek melegedni. Amikor látom, hogy kezd forrni, elkeverek benne 5 kávéskanál sót. Ne legyen több, mert nem csapódik ki jól, ha túl sok a só.
Amikor már tényleg forr, akkor belekeverek 3 teáskanál citromsavat. Jól elkeverem, már csak egy percig hagyom a "tűzön", aztán félrehúzom. Ekkor már jól látszik, hogy szétválik a sajttészta a savótól. Hagyom pár percet pihenni, majd egy konyharuhával bélelt nagy szűrőbe öntöm. Hagyom lecsöpögni és kihűlni, közben párszor megnyomkodom a  fakanállal. Amikor már nem forró, akkor kézzel is bele szoktam nyomkodni egy kicsit, hogy jó tömör legyen.
Pár órát hagyom a szűrőben, majd beteszem a hűtőbe. Azonnal is lehet enni, meg sütni is, de jót tesz neki egy éjszaka a hűtőben.
A sütés: kb. 1 cm-es szeletekre vágom, a teflonban egy lehelletnyi olívát forrósítok, és szép pirosra sütöm a szeletek mindkét oldalát.
A 7 l tejből kb. 90-100 dkg sajt lesz.

Tihanyba...

2010. július 23., péntek

... mentem, a kötőstáborba. Három napig csak kötünk, meg minden ilyen jóféleségeket fogunk csinálni...

(Forrás: ww2.legifotok.hu)


Mozgalmas...

2010. július 17., szombat

... hét volt.

Elkészültem a pinwheel kardigánnal. Lehet egy kardigán "becsületes" neve Papírforgó?


A záródásához Barka Gabival konzultáltam. Először megkötőt akartam tenni rá, de Gabi szerint egy kisgyereknek sokkal praktikusabb, egyszerűbb és nem utolsó sorban gyorsabb, használhatóbb a gomb. Ha már gomb és kisgyerek, akkor legyen puha az a gomb! Így került rá ez a saját anyagából horgolt két gömböcke, ami hurokkal záródik. (A harmadik képen anyukám szárítókötele a főszereplő, mögötte az almafa, amit én neveltem ilyen szép nagyra.:-))

Már egy hete készen van, de nem jutottam a fotózásához:


Pine and Ivy. Részletek a Csipkeműhelyben.

Gyönyörűséges meglepetést is kaptam. A csomag Gabitól érkezett, és egy kötő- és kötőtűmániás ennél szebbet nem is kaphat szerintem.

Gyönyörűséges kötőtű ébenfából:


Gyönyörűség indiai rózsafából:


Közelebbről, így jól látszik, hogy a tű négyzetes alakú:Horgolótű ébenfából és rózsafából:


Zoknitűk bambuszból és indiai rózsafából:


Sáltű gyönyörűség rózsafából:


A tűk hihetetlenül simák és selymes tapintásúak. A gyártás során is növényi olajjal kezelik őket, és a végső polírozást is olajjal végzik, ezért olyan simák és fényesek. Soha nem fognak megkopni. A tapintásuk, hát nem is tudom, nagyon sima, de valami érdekes oknál fogva csak annyira csúszik, amennyire kell. Gyönyörűek és tökéletesek!

Talán Gabi nem haragszik meg, ha kicsit pletykálok: hamarosan kaphatók lesznek a Barkánál, főképp körkötőtű változatban, amelyeken tökélesen illesztett fém résszel kapcsolódik a damil a nemes fához.

Ez pedig szintén a héten érkezett:


A készlet nem hiányos, csak egy pár tűt már beüzemeltem. :-)

Micsoda program!

2010. július 15., csütörtök

 http://haapsalusall.blogspot.com/

Ide egyszer el kell menni! Beszéltünk is róla Adéllal...

Nincs valami...

2010. július 14., szerda

... jó ötletetek?

Rajzolgatom a mintákat. Angolul minden olyan egyszerű... setup, chart...
Egyszerűen nem találok olyan kifejezést magyarul, ami ilyen rövid, velős és kifejező lenne. Főképp a chart-ra...

Borostyán

2010. július 6., kedd


A kendő neve Borostyán, a szélén lévő hármas tagoltságú levelek után. A fonal szintén Barka/Mandarin, de ezúttal Cukorborsó színben, 6 mm-es tűvel.Egy mintakönyvben talált openwork levelet kicsinyítettem le a kendő testéhez, erre illesztettem rá a kétféle szegélycsipkéből összekomponált széles, borostyánleveles bordűrt.

Fehér...

2010. július 5., hétfő

A szokásos időzavaros hétvégém volt, de azért molyolgattam is egy kicsit. Ezt a fehéret kötögetem most, meg ezeket a könyveket lapozgattam...

A fonal 100purewool fingering undyed, tű 4,5 mm, a minta a Pine and Ivy Anne Hanson-tól.

És egy kis előzetes:


A fonal Barka/Mandarin Cseresznyevirág, tű 6 mm. A kendő neve Tündérrózsa lesz, több mintagyűjteményt is felhasználtam a tervezéséhez.
 
Benke Erika - csipkekötés. Design by Pocket