Környezettudatos vagy?

2009. október 20., kedd

Macus volt kiváncsi rá, mennyire vagyok környezettudatos. Nem szoktam a hasonló játékokban részt venni, de ez engem is érdekel.

1. Írd össze, mire van szükséged! Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.
Folyamatosan írom a listát a hűtő oldalán lévő jegyzettömböcskébe. Aztán letépem, amikor hazaérek a bevásárlásból. Amit reklámoznak pl. a tv-ben, azt nem vagyok hajlandó megvenni, csak azért, mert akció van, azért pedig nem vásárolok.

2. Menj a piacra vagy helyi boltba! Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.
Próbálnék én, de ez nem ilyen egyszerű. Egy kicsi faluban élek, piac nincs, kisboltban ARO-s termékek a metro-ból, a házitejes eltűnt. Azóta is tejesembert keresek, mert nagyon hiányzik az én kis sajtocskám, amit csinálni szoktam.

3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot! Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.
Ökoszatyrozok mostanában, Máriától van csodás szatyrom, de nem bevásárláshoz használom, hanem amikor a kötést, ilyesmit hurcolok. Persze ez is mindennapos.
A zacskókat hazaviszem, mert valamibe pakolni kell, de otthon ebbe takarítom a macskaalmot, stb., szóval többszörös újrafelhasználás van. Szemét lesz belőle persze, de nálam a szelektívbe megy. Akármilyen kis falu, szelektív gyűjtés azért van, és közel hozzám, még gyalog is el szoktam sétálni.

4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel! A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.
Tömegközlekedés? Itt nincs tömegközlekedés, ha meg be kell mennem a városba, sokkal olcsóbb autóval. Meg nem vagyok időhöz kötve, az is drága.
A faluban meg gyalogolok mindenhova. Csak úgy üresben is, esténként, úgy 6 km-t.

5. Vegyél helyi termékeket! Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.
Vennék, ha lenne. Azért a télire való almát itt vettem a szomszédban. Harsogós, ropogós, most még fröccsen a leve. Tökéletes! De egy masszív, méretes kukac is szembejött az előbbiben.

6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást! Ne dőlj be a szép külsőnek! A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz, egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást!
Ezzel nem tudok mit kezdeni, a probléma az, hogy minden agyon van csomagolva. Az újrahasznosított OK, csak nem értem, miért drágább?

7. Kerüld a vegyszereket! Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket! A vegyszerek ártanak az egészségednek.
Kerülném, ha lehetne. Gyári kaját nem eszek.

8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt! Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak, és csak a szemnek szépek.
A kert már megvan, most fogjuk betelepíteni gyümölcsfákkal, bokrokkal. Persze arra még várhatok 2-3 évet, mire onnan eszem majd a gyömülcsöt, de kivárom. Addig marad a szomszéd almája. Azért az a grillezett ananász a múltkor nem csak a szememnek volt ám szép! :-)

9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat! Az egyszer használatos termékek előállítása, majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…
Vizespalackok mennek a szelektívbe. De könyörgöm, az öblítőset meg az eceteset pl. miért nem dobhatom be? Csak az üdítőset lehet...
Elektromos kütyüm sok van, de nem ilyenek. Ki/lekapcsolom őket, ha már nem használom, helyi megvilágításokat alkalmazok, és energiatakarékos izzót. Fotógépembe, egerembe, ilyenekbe tölthető akksi van. Hőszivattyúval fűtök, a melegvizet napkollektorok állítják elő.

10. Olvasd el a címkéket! Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.
Elolvasom. Ezért eszek hetekig saját sajtot saját kenyérrel. :-) De eltűnt a tejesember!



Ildára nagyon kiváncsi vagyok! :-) Válaszolsz a kérdésekre, Ilda?

6 megjegyzés:

Timici írta...

ez nagyon jó volt!:o)
ahogy látom tejesember kerestetik leginkább:D:D:D

Macus írta...

Köszönöm, hogy te is írtál. Igen, a házi tej az igazi!

A gyümölcsfák, bokrok hamar termőre fordultak. Legutóbb tavaly ültettünk őszibarackot, és idén volt rajta már 2 szem.

Moncsi írta...

Az a jó, ha fröccsen az az almalé! :)) Tejet küldjem? Mire odaér, csak csöpögtetni kellene.Holnapra alszik meg 4 literem, na sebaj, túrós pitébe vele!

Ez övön aluli volt, bocsánat! Pusszi!

ercsu27 írta...

Szégyelld magad Moncsi! Állandóan azt a túróspitét emlegeted, nekem meg nem adsz belőle!:-)
És a tejesemberrel igenis ne tessék piszkálni, mert rettentően érzékenyen érint a hiánya.:-) A sajté. Mert azt a sajtot meg is lehetett ám pirítani egy kis olíván(ezt Napmátkától lestem el), meg grillezni is lehetett. Meg salátába is lehetett, meg mindenhova lehetett...
Büntiből majd jól elmesélem, én milyen sütit csináltam hétvégén! Meggyes-csokikrémes-krémtúrós-tejszínhabor csoda volt!:-)

ercsu27 írta...

haboSSSSS :-)

Moncsi írta...

Már az büntetés, hogy elolvastam az összetevőket! Kéne valami kelt tésztát sütnöm, az olyan jól tud esni, hideg "taknyos" őszi napokon. Akkor erről ne is számoljak be? Úgy sem tudom megállni. Majd lábujjhegyen, hogy nehogy észrevedd! Kéne kötnöm kicsit, még kiesek a gyakorlatból.

Jó éjt!

M.

 
Benke Erika - csipkekötés. Design by Pocket