A tananyag

2010. március 19., péntekMár nyolc Laminaria-t kötöttem, de egyik sem maradt az enyém. Amikor Bettimtől kaptam ezt a szépséges fonalat, rögtön tudtam, hogy ebből is Laminaria lesz, mégpedig az én Laminaria-m. Bettikém, nagyon köszönöm újra!
A tanfolyam jó okot szolgáltatott hozzá, hogy végre neki is álljak. Múlt hét végén készült el, már egész héten ezt hordtam, és nem tudok betelni vele. Az irodámban ott lóg napközben egy vállfán, és gyakran rátéved a szemem. Pedig láttam már néhány Laminaria-t. :-)

Mint pl. ezt a következőt, amit szintén viszek majd a tanfolyamra, ez a fonal Melinda selyem-kasmír kollekciójából származik. (Jó ég, ez a tizedik! :-))Melindának itt is megköszönném, hogy a színekkel kapcsolatos kósza gondolataimat olyan tökéletesen (és nem utolsó sorban kedvesen és türelmesen megvalósította :-)). Bár ahogy láttam a blogjában, másoknak is tetszenek ezek a színek, aminek nagyon örülök, így Melinda hátha megbocsátja nekem, hogy lila márpedig nincs is! :-)

Melindától az utánpótlás:
Egy kis Malabrigo:
Mégis csak van lila?! :-) (fyberspates)Ez pedig egy kasmír kendő, egyszerű mintával (Swallowtail). Az érdekessége, hogy ezt már valóban át lehet húzni egy karikagyűrűn, pedig nem is aprócska, 160x70 cm. A súlya elképesztő módon 26 (!) g.

Összehasonlításképpen a fonalak:

A kis gombóc kb. 3 dkg-os maradék egy 900 m/100 g-os merinóból, a kasmír talán fele olyan vastag. 100 g egy cséve, szóval köthetek... :-)


25 megjegyzés:

Kataca írta...

A Laminariát zömmel egyszínű fonalból kötitek..ennek van valami oka? Szebbe lesz? Vagy csak véletlen. A tanfolyamra a zöld-rózsaszín fonalat választottam. Szerinted inkább vegyek valami egyszínűt?

nöné írta...

Még mindig itt vagyok, és az üvegház várat magára:o) Te aztán nem tétlenkedtél Drága sem a kötés, sem a hörcsögölés terén:o))
Valóban különlegesen szép színe van mindegyik kendődnek illetve begyűjtött fonalkádnak! Jó munkát mindegyikhez!!!

anaisz írta...

MInd szép.. de az az első, az tényleg csodás!!! :)

és a kötésmódja is különleges, nagyon tetszik!

Melinda írta...

Drága Erikám! Tedd már meg legközelebb, pusztán emberbaráti gesztusként és egészségem védelme érdekében, hogy a szépséges kendőid mutogatását legalább egy-egy külön napra elosztva időzíted, mert ennyi gyönyörűséget csak igen heves, már-már kóros szívdobogással vagyok csak képes elviselni. Köszönöm előre is!:x

Mint ahogy nagyon köszönöm végtelenül kedves szavaidat is és mindent nagyon szívesen! Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy festhettem neked!:)))

katalkotasok.hu írta...

Ennyi csoda tényleg sok egy napra :-)

Rózsaszín pöttyök írta...

Azt szeretném megkérdezni, hogy kasmír fonalat honnan veszel? És mennyiért? Vajon mennyi kell egy garbóhoz?
Előre is köszönöm, ha válaszolsz itt vagy az e-mail címemen: rozsaszin.pottyok@gmail.com. :-)

Macus írta...

Ercsu!
Gyönyörű a kendő!
A fonalak nem különben. Nagyon sajnálom,hogy nem tudok "élőben" tanulni Tőled (most még).

ercsu27 írta...

Köszönöm szépen lánykák!:-)

Kataca, nem egyszínűek ezek sem, de csipkéhez jobb olyat választani, ami nem olyan kontrasztos, hogy ne vágja agyon a mintát. Az első itt is hússzín meg okker, a másik lila :-) meg barna, de mégsem nyírják ki a csipkét. A zöld-rózsaszínben lehet, hogy nem nagyon érvényesülne a minta...

Melinda! :-) OK, megpróbálom, és én köszönöm! :-)

Pöttyök: sokfelé lehet kasmírt rendelni, csak horror az ára. ezt az ebay-en vettem, de már jó régen, így azt sem tudom, igazából hány méter.
Egy tipp: a csipkefórumon az egyik lány turkálóban vesz kasmír pulcsikat, és lebontja, majd újra felköti. A múltkor is olyan gyönyörű csipkét kötött egy ilyen pulcsiból, hogy csak na!
Macus, remélem, egyszer majd találkozunk! :-)

Zsófimamája_Gabi írta...

Mit lehet erre mondani?:
Gyönyörűek:))

Vacskamati írta...

Assztaaa!! Gyönyörű! Csak kíváncsiságból: mennyi idő alatt kötsz meg egy Laminariát? Mert az enyémhez a fél év kevés volt.. :P

A kis maradékokból mit csinálsz? (Nekem is kb. ennyi szürke maradt meg a Bitterrootból..)

Kataca írta...

Köszi a választ, akkor még maradt egy hetem valami b verziós fonalat beszerezni...

Timici írta...

Gyönyörűséges minden!!!
olyan jó volt Hozzád most is benézni:o)
Ezek az álom szép kendők és a sok fenséges és szépséges új fonalad, igazán pazar!!!
A kasmír fonalad lehelet vékony, pont nekem "való".:o)))
puszillak,
Timi

bucilla írta...

Nagyon szívesen századszor is:) Úgy örülök hogy így tetszik, de az én monitoromon tök pasztel színe van, nem is hasonlít ahhoz amilyen az én fotómon volt:)
De te hogy micsoda gyönyörűeket kötöttél megint! Csak kapkodom a szemem, valami mesebeli az a nagyon vékony.....ámulatba vagyok ejtve! Kár hogy ilyen gödörben vagyok, és képtelen vagyok tűt ragadni mostanában:((( De addig is ide járok erőt gyűjteni majd!

nenca írta...

Ercsu!
Valami fantasztikus.....ez is.Minden nap lestem az oldaladat,sejtettem ,hogy előrukkolsz valami gyönyörűséggel...
Nem találok dícsérő szavakat.

Zazálea írta...

És ilyen szépségem lesz nekem is? De legalábbis hasonló?
Juhé.... csak menjen a dolog! Van már 3 fonalam is Melindától, bizony!

Zazálea írta...

Mondd, Ercsu, te mennyi idő alatt kötsz meg egy ilyen Laminariát? Már csak a miheztartás végett, beszorzom 5-tel és akkor talán.

peony írta...

Nagyon szép... olyan jó látmi, hogy ezek a szépségek nálunk is egyre népszerűbbek lesznek...

ercsu27 írta...

Köszönöm szépen kislányok! :-)

Hogy mennyi idő alatt kötöm meg? Ha sürgős, akkor 3-4 nap.:-) De el tudom húzni akármeddig is.:-) A két edging chart-ot szoktam azért utálni! :-)

Igen, Rita, neked is ilyen lesz! Olyasmi, mint a készülőben lévő lila.
Milyen a másik két fonalad? :-) A zöldest tudom. :-)

Rózsaszín pöttyök írta...

Köszönöm a választ és az ötletet is.
:-)

Kriszti írta...

Gyönyörű minden, a kendők, a fonalak...
A tempód meg számomra elképesztő. 3-4 nap? Én jó, ha ennyi idő alatt a setup chartot lekötöm. :(

Nalika írta...

Már megint milyen jó színek! :) A Laminariat tudod, hogy szeretem kötni, bár én még csak kettőt kötöttem... Most majd nem hagy nyugodni, hogy barnásban is kéne egy :D

gubike írta...

Szia.
Zazáleától érkeztem ide, s ezentúl rendszeresen jövök!

Maczyka írta...

Ercsu, ez hihetetlenül gyönyörű... én már kötőtűkön ülök a szombatot illetően, és nem a délutáni vizsgácskám miatt :D Annyi kérdésem lenne, hogy Malabrigo lace-hez hanyas tűt vigyek? Én 4-est okoskodtam ki, mert 2,75-ös tűt ajánlanak hozzá, és ráadásul hajlamos vagyok szorosan kötni, főleg, ha nagyon koncentrálok :) de csipkével annyi tapasztalatom van, amennyit egy háromszor visszabontott, és még nem elkészült Ishbel alatt szerezhet az ember :D

ercsu27 írta...

MAczyka, a Malabrigo-hoz jó lesz a 4-es tű, főleg, ha szorosan kötsz.

Én is izgatott vagyok, és remélem, nem okozok csalódást senkinek!

Maczyka írta...

Köszönöm!

 
Benke Erika - csipkekötés. Design by Pocket