Kalandozások

2011. július 24., vasárnap

Régen írtam, pedig sok minden történt/történik, csak a hangulatom van a bányászbéka alatt...

Hangulatjavításra olyan zenéket hallgatok, amik teljesen ellentétesek az eddigi zenei ízlésemmel, de ennek azok a zumba órák az okai, ahova mostanában szintén "hangulatjavításilag" járok. Bár nem nagyon látszik rajtam, egyébként is mindig járok valahova mozogni, de most nyári szünet van mindenhol. Pár hete kezdődött viszont ez a zumba, és én máris végtelenül szeretem. A zenét is, a mozgást is, mindent. Mindig segít kihozni egy kicsit a gödörből. Már a kocsimban is ez a zene szól vezetés közben. A fenti videó az eredetije az egyiknek, amire "rázzuk" a ráznivalót.

Tegnap pedig tökéletes hangulatjavító "kezelésem" volt. Az oda-vissza út 3 órája alatt az autómban ordított a zumba-zene, aztán nekem nagyon kedves emberek körében, sok-sok kötéssel, fonallal, gyapjúval körülvéve telt el a nap.

Gyönyörű ajándékokat kaptam:

Annamari keze munkája ez a csoda, de ezt igazából nem is kellene kiírnom, mindenki felismeri. Elmondhatatlanul finom és szép! Nagyon szépen köszönöm, kincsként fogok vigyázni rá!
Láttam élőben ezt a kupacot is, meg még többet is, hát tényleg nincsenek rájuk szavak....

Ez pedig egy másik ajándék. A fonalat Kata fonta kéziorsóval, és nagyon elégedetlen volt a kendővel, még valami kukába dobást is említett. Mondtam neki, hogy mielőtt a kukába dobná, szóljon nekem, mert nagy kár lenne érte. Szólt, így örökbe fogadtam a kendőjét, és én fogom vigyázni, őrizni az első fonását.



Kipróbáltam a Zitron bambusz tűjét. A bambusz tűszár az elvárt minőségű, az illesztés akadásmentes, a damil egy kicsit merev. Összességében teljesen elégedett vagyok vele, sokat használtam a tűt az elmúlt pár napban.


Mónika megkért, hogy próbáljak ki 1-2 fonalat is, ez a két swatch készen van, és még folyamatban van egy harmadik is.


Fonal: mindkettő Adriafil Avantgarde 100 % gyapjú, 225 m/ 50 g a Fonalshop-tól
Tű: 3 mm addi lace turbo a Barkától

Jól köthető, jó tapintású fonalak, az első képen lévő kifejezetten baba/kisgyerek holmihoz való.
A második is ugyanez a fonal, már kötés közben is elégedett voltam a csipkemintával, de amikor kifeszítettem, nagyon meglepődtem. A minta gyönyörűen érvényesül, és szemrebbenés nélkül tartja a blokkolást. Ez a fonal tökéletes csipkefonal azoknak, akik szeretnének légies dolgokat kötni, de a cérnavékonyságú csipkefonalakat nem kedvelik.
Bár nem színem a lila, de ez az árnyalat és a minta is a levendulára emlékeztet (azért az lehet, hogy ezt én látom csak bele), így hamarosan el fog készülni belőle egy teljes sál/stóla leírása, amit majd bárki letölthet.

Kipróbáltam a seprű-kötést, kifejezetten jól áll ezeknek a mohair-keverékeknek, amik Ágitól (Lana-Tex, Pécs) származnak.

Fonal1: Mohair Gold 20 % mohair, 20 % gyapjú, 60 % akril, 550 méter/10 dkg (Lana-Tex)
Fonal2: nagy bánatomra kifutott, címke nélküli fonal, pedig nagyon szeretem az átmeneteit  és a tapintását
Tű: 6-os Prym Brillant a Fonalshop-tól, szintén tesztelés alatt

Nemrég nagyon izgalmas "feladatot" kaptam. A multis lányok küldtek mail-ben egy fotót egy kendőről, amit szeretnének megkötni, de minta nem volt hozzá.

Forrás: Tinkuzza blogja

Azonnal felismertem a mintát, ami eredetileg nem kendő, de pár mondatban gyorsan kendősítettük.
Rákerestem a Tinkuzza által megadott fonalra, és egész jó őszi kollekciót találtam egy török gyártónál. Bár a fonalak túlnyomó része nem természetes szál, azért van köztük 1-2 érdekesség, pl. a CASHMIRA BATİK DESIGN:

és az ANGORAGOLD BATİK DESIGN:


Utóbbinak csak neve Angora, de egész jónak tűnik.
A fotók alapján az ANGORA SPECIAL BATİK a kedvencem, főképp a barnás árnyalatai, de a 1721-es se kutya:
Mindegyik fonalnál ott a teljes színskála (Colours-ra kattintva), nagyon ígéretesek.
Egyelőre csak ukrán, meg lengyel, meg orosz shop-okban találtam meg (a linkelt honlap a gyártóé), valószínűleg a keletebbi piacokra szánják, nem nekünk. A ravelry-n mindenesetre rengeteg olvasnivaló van róla, csak még időm nem volt végig böngészgetni.
Egyébként nagyon érdekes ez, nagyon rossz helyen vagyunk földrajzilag (vagy nem csak földrajzilag). A nyugat-európai gyártók sem engednek sok mindent erre a piacra, és úgy néz ki, hogy a keletiek sem nagyon  terjeszkednek erre, ami nagy kár. A török fonalak nem kiemelkedő minőségűek, de olcsók, és az ár-értékarány jó.

Egy török forgalmazótól rendszeresen szoktam vásárolni, főképp effekt-fonalakat, de gyönyörű, hosszan átmenetes tiszta gyapjúm is van tőle, mégpedig ez:


Érdemes figyelni az oldalt, keddenként viszonylag rendszeresen van óriási akció. Igaz, hogy csak egész csomag fonalat (40 dkg) lehet vásárolni, de a csomagárak 2 dollártól indulnak, vagyis 2 dollártól kezdődik 8 (!) gombolyag fonal ára (a természetes szálak itt is drágábbak, de jó áron vannak). A posta kicsit drága, de a futárral másnap itt van, és még így is 3-400 Ft/gombolyag áron lehet óriási választékból vásárolni. Lehet kérni normál postával is, akkor olcsóbb a szállítás, de 3-4 hét alatt ér ide.

16 megjegyzés:

Annamari írta...

Örülök, hogy tetszik. Most meg már tudod, mi van csak hátra vele :o))) amit beszéltünk! :o)))
Alizé: a múltkor én találtam az egyik üzletben itt nálunk, nagyon elérhető ára van, kb 750-800 ft/100 g. És az őszi színei annyira megfogtak, hogy nem bírtam ki, és magas akriltartalma ellenére vettem is belőle. Időm nem volt még belekötni, de a szándék megvan!

Annamari írta...

itt
http://krokuszdolgai.blogspot.com/2011/02/teljesen-mas.html
írta már róla.

Macus írta...

Olyan jó, hogy sokat írtál és sokat mutattál.
A fonalak is gyönyörűek.

Melinda írta...

Tyű, mit találtál már megint! Bár a természetes alapanyagú fonalakat részesítem előnyben, itt igen nagy a csábítás!:) Ráadásul van is gyapjú, nem is egy fajta.

A zenéd sajnos nem szúródott be.:(

Moncsi írta...

Komolyan mondom, ez bűntény, amit teszel itt az ember lányával. Mi ez a bizsergés, ha ilyen színátmeneteseket látok. Ja, fonalszerelem. :))) ha már ennyire bezsongatod az olvasókat, nem tudnál intézni belőle pár gombolyaggal? Úgyis már olyan régen volt valami közös nagy rendelés, hadd örüljön a postásod!

Pusssssssz!

Moncsi írta...

Ja, és hogy pont zőőődet tettél ide, az meg halmazati... :)))

bucilla írta...

Ercsukám, én már a Rav-on is nézegettem az Alizéket, főleg a nyáriasak csábítottak engem. Ezek tényleg jó áron vannak.

ercsu27 írta...

Annamari, pedig ezt láttam is nálad, és már akkor is tetszett a színe. És ez 800 Ft körül van?? Nagyon jó ár érte!

Macus: köszi szépen!

Melindám: amit mondtál a zenével kapcsolatban, azt meg is találtam, be is szúrta ide, de aztán közzétételkor eltűnt. Még dolgozom az ügyön! :-)

Moncsika: közös rendelés? Az utolsó uru-nál megfogadtam, hogy az az utolsó, de lehet, hogy most meggondolom magam. :-)

Bettike: máskor tessék sikítani, ha ilyesmibe teccik botlani. :-)
Egyébként meg a csíkos kendőd itt egyfolytában halálra szekál engem, kell nekem egy csíkos, a színét már kitaláltam, már csak mintát kell vadászni hozzá. :-)

Moncsi írta...

Na, lécci, uruguay messzebb volt. Lányok, tessék könyörögni neki! :)))

Annamari írta...

És ezen felül már szállítási költség sincs, hacsak busszal nem mentem volna az egyébként 10 perc sétára levő üzletbe :o)

bucilla írta...

Sikítok majd legközelebb ígérem:)
Annak meg külön örülök hogy inspirált a kendő, éreztem én már ott, hogy túl sok időt simogatod őt;)

nöné írta...

De jók azok a fonalak! Igazi gyönyörűséges színvilágok!
Ó, és azt a seprű-kötésest meg sem vizslattam közelebbről:o( Na, majd legközelebb:o)

Moncsi írta...

Megint végig böngésztem, a zoknifonalaktól kéééész vagyok, ilyenek nem lesznek az Aldiban, meg a Lidiben,még egyszer, az tuti. Mert , ha jól látom, vannak köztük ismerős színek, és ismeretlenek is.

ercsu27 írta...

Az Aldis zoknifonallal nálam van egy különös probléma: bezárták az Aldi-t Pakson. :-(
A zoknikat egyébként még nem is néztem, addig el se jutottam.

paribanu írta...

A kendőm jó gazdit talált, csak nekem nem tetszik továbbra sem.

Nagyon örülök a személyes találkozásnak csak rettenetesen meg voltam szeppenve...:-)

Kati írta...

Épp múlt héten botlottam bele Alizé fonalakba itt Kecskeméten. Szokásomhoz híven, jó gyorsan eltoltam a babakocsit a kirakatok előtt, és vissza kellett tolatnom, mert megakadt a szemem a szép színeken :) 800 Ft körül volt az ára, és egész nagy választék volt belőlük.

 
Benke Erika - csipkekötés. Design by Pocket