Nem szoktam...

2010. október 27., szerda

...női magazinokat olvasni. Egyetlen újság-előfizetésem van vagy 10 éve, ez pedig a HVG. A HVG-n kívül a  hírportálokat olvasom, 1-2 elemzői blogot, meg azokat, amik a bloglistámon vannak.
A női magazinok abszolút nem érdekelnek, teljesen távol állnak tőlem. Van viszont egyetlen alkalom, amikor - kényszerből ugyan, mert nincs más - de kivételt teszek, és belelapozok néhányba. Amikor fodrászhoz megyek, többnyire viszem magammal anyukámat is, és amíg ő frizurázkodik, én nőimagazinozok. Ami nem egy nagy élmény, mert "celebből" meg ilyenekből nagyon rossz vagyok, és sose tudom, kiről-miről van szó.

Ma megint fodrásznál voltunk, anyukám szépült, én lapozgattam, és ma egészen más  élményben volt részem.



A hasznos kellékeket nézzétek! Ismerős? Először nekem is csak az volt, ismerős...


Én fontam, én festettem, a noddy-t egy ismerősöm készíttette nekem, totál egyedi darab, illetve összesen 3 van belőle, mert két Betti barátnőm kapta a tesóit, az orsót az USA-ból rendeltem. Nem utolsó sorban én fotóztam, és valamikor tavaly ilyenkor tettem fel a blogba.
Tudom, a sokadik vagyok, akivel ilyesmi történik, és azt is tudom, nem is az utolsó, azt is tudom, hogy nem nagy dolog, de nekem mégis AZ. 
Azt is tudom, hogy ami  felkerül egy blogba, az gyakorlatilag szabad préda, de ennek az újságnak tényleg arra van szüksége, hogy ellopja a fotómat? Mert tőlem engedélyt természetesen senki nem kért!

Az "újság" a 2010. október 25-i Fanny. 
És még valami: motringoLLó??? Röhej!

27 megjegyzés:

Annamari írta...

Remélem, azért megkérdezted tőlük, hogy ez most akkor hogy is van?!
Különben pedig nem értek egyet azzal, hogy ami egy blogban van, az szabad préda, hiszen - idézlek: "Az oldalon látható valamennyi fénykép és alkotás az oldal szerzőjének tulajdona. Másolása, felhasználása csak az engedélyével lehetséges!" és ezt többen is kiírtuk valamilyen formában...

Annamari írta...

Ja és még valami: ha a kép felbontását lekicsinyíted, valamilyen mértékben véded magad, hiszen azt nem olyan könnyű felhasználni. Én le szoktam. Nagyon.

ercsu27 írta...

Én se értek vele egyet, csak ezzel a kutya sem törődik!
Természetesen megkérem őket holnap, hogy mutassák meg az engedélyemet, és kifogásolni fogom a forrás megjelölésének elmaradását is.

A tippet köszönöm!

zazálea írta...

Először örültem, aztán továbbolvasva baromira nem. :o(
(én rákérdeznék)

Melinda írta...

Jujj, de durva....:(((( És felháborító! >:(

Moncsi írta...

Erre mondják "pestiesen": "A pofám leszakad!"
De ha lopnak, akkor értenének is hozzá legalább! Mert mi köze van az orsónak a fejtett fonalhoz? Meg amit a csaj ölelget, az nem is fonal, rajtam van a szemüveg, remélem jól látom, abból max. rongyszőnyeget lehet szőni. Arra is kíváncsi lennék, hogy a búbánatban készítenének a rövid fonaldarabokból pompont, vagy mit.
Gondolom, van szakértőjük minden témakörhöz, ideje lenne lecserélni azt, aki ehhez szakértetlenkedett.

Viszont ami tény, hogy fordított esetben Te már rég be lennél perelve, sajnos.

Vacskamati írta...

ÓÓ, ház ezek az újságok annyira csórók és színvonaltalanok, csak szabad archívumokból vagy ingyen szerzett fotókkal dolgoznak, sajáttal is szinte alig, meg is látszik a képek minőségén.

Nekünk az esküvőnkön egy reklámgrafikus barátunk is fotózott, és utána engedélyt kért, hogy két-három kedvenc fotóját feltöltse egy olyan képtárba, amit kölcsönös megosztáson alapulva ingyen használhatnak. Az egyik kép nagyon romantikus lett, egy vár előtt lettünk lefotózva. Három hét múlva már csörgött a telefon, hogy valami bulvárlapban szereplünk. Aztán nászutas hirdetésekben stb..

Én csak azon lepődtem meg, hogy, hát, korábban profinak gondolt szerkesztők is élnek ezzel a módszerrel. Ráadásul hiába volt jó felbontású a kép, sokszor csapnivaló minőségben szerkesztették be.

Sajnos, ők is tudják, hogy egy kép kedvéért nem fogod felvállalni a jogi hercehurcát.. de azért szóvá tenni mindenképp érdemes.. (A szerkesztőségnél és cikkírónál is.) (Bájdövéj, sok, magas látogatottságú hazai online magazin is abból él, hogy külföldi cikkeket, képanyagot ollóz össze... persze nyilvánvalóan minden engedély nélkül.)

ercsu27 írta...

Vacskamati, a te sztorid sokkal rosszabb! Itt csak szerzői jogról van szó, de nálad a személyiségi jogaitokról is! Tettél lépéseket?

Nagyon elkeserítő, hogy mennyire nem fontos a tisztesség. Pedig ebben az esetben olyan egyszerű lett volna korrektnek lenni! Ha már kibogarászta a blogból, akkor elég lett volna egy email-t írnia, hogy "nem-e-lehetne-e", és nyilván megengedtem volna...

Már vagy másfél hete kértek tőlem egy fordítást a Tanuljunk... blogba, egy ingyenes minta fordítása, készen is van, a bejegyzést is megírtam már, de még nem kaptam választ a minta tervezőjétől, hogy lefordíthatom-e, ezért várok...
Neves tervezőktől (pl. Anne Hanson) van engedélyem a mintáik bizonyos felhasználására.
Nem olyan nagy dolog ez, legfeljebb pár levél...

Délka írta...

Felháborító amit művelt ez a magazin!

Csilla böködéje írta...

Motringolló? Nem is értettem miközben olvastam. A lopás tényleg felháborító. Én még nem találkoztam ilyen esettel, de gondolom rengeteg akad.

F.Gina írta...

Vérlázító ! És az a sok marhaság is, amit melléírtak :((
Nincs az ismeretségi körödben ügyvéd ? Én biztosan küldenék nekik egy ügyvéd által írt felháborodott levelet pecséttel, tértivel, és mellékelnék egy csekket is kártérítésként.

Vacskamati írta...

Erika, nem, mert mi tisztában voltunk vele, hogy bárki felhasználhatja. Gyakorlatilag engedélyt adtunk rá azzal, hogy beleegyeztünk, hogy a barátunk feltöltse abba a képtárba. Mindössze annyit akartam mondani ezzel, hogy meglepődtem, mert korábban azt hittem, az újságok, amik nem csak az eladásból, hanem a reklámokból is szereznek bevételt, profi archívumokból dolgoznak. Azóta persze gombamód elszaporodtak a 79 ft-os bulvárlapok- azok aztán gyűjtenek mindenhonnan. Tehát az eset korántsem egyedi.. Mennyi az esélye annak, hogy pl. egy lengyel blogger megtalálja a lelopott fotóját egy tucatáru magyar bulvárlapban? Az egyedüli megoldás a vízjelezés, hivatkozás feltüntetése minden képen. :)

aniko66 írta...

Úúúúútálom ezeket az újságokat és a "szakértőiket"! Erika - egy "kedves/korrekt" levél elküldése a minimum, amit "megérdemelnek"! A cikk-sorozat folytatásához javaslom lefénykézniük a kolleganőm irodai karfás székét - én azt használom motring-ollónak! (Most sírjak vagy nevessek?!)

ercsu27 írta...

Felhívtam őket, egy rettentően flegma nő közölte velem, hogy mivel feltettem az internetre, innentől kezdve min csodálkozom?!
Egyébként meg beszéljek a képszerkesztővel, ha akarok.

Na, most viszont baromi ideges lettem. Eddig csak bosszantott a dolog, de hogy most ebben a stílusban még ki is oktatnak, mélységesen felháborít.

Gabella írta...

Lopták már el nekem is fotómat, csak azon ráadásul az akkor 2 éves lányom szerepelt. Az újsággal nem jutottunk megegyezésre, megkerestem egy ügyvédet is, de végül arra jutottunk, hogy túl nagy hercehurca lenne, mire elérnénk a célunkat, és ugye rengeteg idő, bíróságra mászkálás...

ercsu27 írta...

Gabella, tisztában vagyok vele, hogy tulajdonképpen nem tehetek semmi, erre nem fogom pocsékolni sem az időmet, sem az energiámat.
Azzal is tisztában vagyok, hogy lesz@rják, ha reklamálok, ahogy meg is tették.
De az igazságérzetemnek kellett, hogy legalább szóljak, jogtalanul használták fel.

Timici írta...

a motringolló nagyon jó, látszik, hogy hozzáértő írta a cikket:o)
komolyra fordítva: szégyen hogy ilyen eszközökkel szerkesztenek újságot és még a hozzáállásuk is passzol ehhez.:/ Én is írnék levelet a helyedben, mert telefonon bármit mondhat és letagadhat, amúgy pedig nincs is igaza.
A férjem ezért sem szereti ha a gyerekekről képeket pakolok fel, pedig tennék fel gyakrabban is, hiszen büszke vagyok rájuk, csak nem szeretném máshol viszontlátni őket.:S
Az új mintát nagyon várom;o) remélem hamar kapsz beleegyező választ.;o)

Ilona írta...

Ercsu! Ez a lap annyira színvonaltalan, hogy még szóra sem érdemes. Ez a motringolló nem motringoló akart volna lenni? Borzasztó tartalmatlan, magyartalan az egész, csoda hogy megveszi valaki ezt. A pofátlanság is terjed rendesen. Tényleg csak a képekre tett jelzéssel lehet védekezni.

CathlenKata írta...

Erika! Sajnos ez ellen csak úgy tudsz védekezni, ha feliratozod a képet amit felteszel, vagy vízjelzést.

Mifelénk ezt úgy hívják lopás....

Abban igaza van sajnos annak a hp.-nek, hogy ami az internetre felkerül szabad préda. De a flegma stílus nem megengedett senkinek! Ha én megadom a tiszteletet másoknak, akkor el is várom az irányomban is. Kortól függetlenül.

Azért arra még kíváncsi lennék ha felhívnám az újságot, hogy miként juthatok ilyenhez motring ollóhoz mit mondanának?

Annamari írta...

A válaszuk után arra gondoltam, nincsen valami intézmény, ahol ezeket a dolgokat rendezni lehetne? Hogyhogy feltetted az internetre - mit csodálkozol? na ilyenkor szoktam nagyon kiborulni, és kapják a feljelentéseket a szervek...

Mona írta...

Egy levél és benne a "tv ügyvédjének" nevével való fenyegetőzés + egy hivatalos szerv megjelöléssel... nálunk bevált, bár más ügyből kifolyólag, a médiabotránytól jobban tart bárki más, mint azt gondolnánk.

GumiPók írta...

Miért nem csodálkozom??? :((

ercsu27 írta...

Írtam nekik egy szép levelet. Nagyon udvarias voltam és nagyon kultúrált. :-)
De a lopás az lopás, ezt azért leírtam.
Természetesen nem válaszoltak, de nem is vártam mást.

PETUNIA írta...

:o(
Hááát ugye a szakírók alkalmazása és az etikus magatartás nem sajátja a bulvár lapoknak. Zéró saját anyag, ollóval írnak. Sajnos.

ercsu27 írta...

Köszönöm szépen kedves névtelen, ez jó volt, tényleg megnevettettél!

Szilvia írta...

Húúú, ez nagyon durva és undorító!!!...és a hozzáállásuk sem lett jobb még utólag sem...Monával értek egyet, a médiára kell felhívni a figyelmüket, talán akkor lépnek valamit.

Melinda írta...

Szia Erika!
Nálam elérték ezek a rablók, hogy soha többé ne vegyem a kezembe ezt a szennylapot. Elnézést hogy kikotyogom családom titkait, de eddig is bogside reading-nek használtuk :-))) Ezután sem lesz másra érdemes, vagy még arra sem. Mindenesetre én mondom mindenkinek, akinek csak tudom.... előbb utóbb majdcsak negatív lesz a reklám!!!

 
Benke Erika - csipkekötés. Design by Pocket