Tűpróba

2011. július 10., vasárnap

múltkor megírtam a tapasztalataimat az összes kötőtűről, amit eddig használtam. Még vissza volt egy, amit nagyon szerettem volna kipróbálni, és ez a Kollage Square.




A Soft Cable tűt próbáltam ki, elég vegyes tapasztalatokkal.
Négyzetes formát már használtam eddig is, az nem volt új. Nekem nem egyenletesebb a kötésem emiatt, de sokkal kevésbé terheli meg a kezem, mert sokkal könnyedebben lehet fogni.
A tű nagyon-nagyon könnyű, szinte teljesen súlytalan.
A kábel: valóban végtelenül puha, nem tekeredik. ÚGY nem tekeredik, ahogy a többiek szoktak. Pont a puhasága miatt teljesen önálló életet él, még a szemek közül is kikunkorodik, ha éppen úgy alakul, de mindenféle extrém hurkokat is képes felvenni.
És ami miatt egyáltalán nem vagyok megelégedve: kb. 500 m-t kötöttem ezzel a tűvel, és máris ilyen kopott a hegye és ahol "köszörülődik" egymáson a két tű kötés közben (alumínium tű, réz bevonattal).



És hogy egy kis kötemény is legyen, kardigán egy kicsit több, mint négyévesnek. :-)

Minta: "után szabadon"
Fonal: Lana Grossa Tropicale
Tű: 3,5 mm Prym bambusz

Erről a fonalról írnám meg az első "fonaltapasztalotos" megjegyzést, mert megküzdöttünk egymással.

Erről jut eszembe, rengeteget gondolkodtam ezen a fonaltapasztalatos blogon (ezért késik), mert nagyon elszomorított, hogy többen is úgy gondolták, sárdobálás, veszekedés lesz belőle...
Őszintén megmondom, ezt egyáltalán nem értem.
Miért lenne sárdobálás az, ha bárki megírja, mit tapasztalt egy konkrét fonallal? Miért ne lehetne megírni, hogy mondjuk a színátmenetes uruguay-i lace fonalak közül a Lace blue nagyon engedi a színét? Már egy csomó helyen megírtuk...
Vagy az a Lana Grossa, amiből a fenti kis kardit kötöttem, úgy működik, mint egy kábelkötegelő (megírom majd részletesen, mit is értek ezalatt), összevarrni nem is lehetett a saját fonalával, de különleges a textúrája a sodrása miatt, és annyira szép és puha, hogy megéri a melót, és már tűn van belőle egy másik példány?
Miért baj, ha megírod, hogy valami nem olyan élőben, mint a fotón? Lehet, hogy sokkal szebb!
Mi baj lehet abból, ha megírod, hogy X fonal az ajánlott tűmérettel neked megnyúlt/összement/mittudoménmitcsinált?
Mi baj lehet abból, ha megírod, hogy Z fonalat nem ajánlod sálnak, mert kicsit szúr, de ajánlasz valami mást sál helyett, amire kiváló?
Miért baj, ha megírod, mennyire elégedett vagy valamelyik fonallal? Miért baj, ha ajánlod valamire? Vagy ha éppen nem ajánlod?
Azt gondoltam, össze lehet hozni egy olyan oldalt, ahol egy idő után egy csomó fonalról lesznek tapasztalatok, hangsúlyozom, tapasztalatok, ami megkönnyíti a döntést/fonalválasztást...
 A ravelry-n van hasonló, nagyon sajnálnám, ha ezt nem tudnánk veszekedés/sértődés/balhé nélkül megcsinálni, nekünk, magunknak, magyarul.

Hogy miért jó ez? 
Egy konkrét példa: nagy lelkesedéssel rendeltünk a Heirloom Knitting-ről fonalat már jó régen. A fonalat az egekbe magasztalják, és horror ára van. És amit választottam, az durva, és szúrós, és nem tetszik, és nem olyan, mint amit én csipkefonalnak gondolok. A legnagyobb csalódás volt fonalügyileg. Nyilván ez mind az én problémám, de miért kellene ebbe másnak is belefutnia?

Visszaolvastam, remélem, az  nyilvánvaló, hogy MINDEN tapasztalatot össze kellene itt szedni, csak a sárdobálás felmerülése miatt kerültek itt kicsit túlsúlyba a negatívumok.

Viszont ha azt mondjátok, ez nem fog menni, nem lesz korrekt, akkor hagyom a francba az egészet. Egyedül nem akarok irkálni, azt megtehetem ebben a blogban is, de csak az én véleményem nem lenne olyan érdekes.

9 megjegyzés:

Annamari írta...

Én azért továbbra is támogatom a fonaltapasztalatos blogot.

Mosolyrend Évi :) írta...

Szia Erika!
A fonalas szerintem jó ötlet de annyira sokrétű ...
Mivel óriási a választék kevés az esély,hogy pont olyan fonalam legyen.
De én boldogan fogom olvasni,nézegetni.Ha lehet kössünk is együtt :) Jó?

Csodás napot!

Irenka írta...

Köszi a kötőtűs tapasztalatot! A kis kardi szép lett, de ez ugyebár a te esetedben nem meglepő. :))
Az a "kábelkötegelő" tulajdonság nagyon furán hangzik, kíváncsian várom a magyarázatát.
A fonalas blogot továbbra is remek ötletnek tartom, (sőt, alig várom) óriási segítség lehetne fonalvárlás, pláne netes rendelés előtt. Én sem értem, miért lenne belőle sárdobálás, ha "csak" a tapasztalatainkat írjuk meg.

Cinkepiri írta...

Nagyon remélem hogy azért létrejön ez a fonaltapasztalatos blog.

Igazad van, nem sárdobálás az, ha valaki leírja a fonalakkal kapcsolatos tapasztalatait, különösen a neten rendeltekre gondolok. A rendelt fonalak, ha korábban nem ismerte az ember amibe a kép alapján beleszeretett, könnyen okozhatnak csalódást. Olyan jól jön ha az ember többféle tapasztalatot is olvashat ezekkel kapcsolatban.
Mert egy nem virtuális boltban legalább lehet fogdosni,a nyakunk hajlatába dugni a gombócokat, a képernyőn meg általában nem is színhűek a legnagyobb igyekezet ellenére sem.
Jó tudni előre hogy másnak hogyan viselkedtek a kötőtűn meg a horgolótűn, kardinális kérdés hogy szúrnak-e, rugalmasak-e, engedik-e a színüket, hogyan megmunkálva puhábbak.
Az hogy egy fonal kinek tetszik és kinek nem, szubjektív,de szerintem nem sárdobálás ha leírod hogy neked nem jön be valami.
Én a kötőtűs véleményednek is nagyon örültem!

Esetleg lehetne a blogba képeket is feltenni a tárgyalt fonalakról.

Szóval én reménykedem!

Ilona írta...

Pont a napokban gondoltam arra, milyen lenne egyszer fonalat rendelni onnan, igaz, hogy arany árban van, de hát a csodás dolgok már csak ilyenek. Köszönöm, hogy leírtad a tapasztalatodat, már annyira nem is ácsingózok rá. Viszont Rikkerék legújabb csipkefonala - a szitakötő "vastagság" - csodálatosan puha, egyenletes, nyoma sincs a múltkori "rondaságnak".

Ilona írta...

Elfelejtettem az előbb: nagyon hasznos lenne a fonalas oldal.

Moncsi írta...

Mindig benézelődök, készen van-e az a "Fonalpédia", de akkor ezek szerint visszajelzésekre vár még mindig, én is várom, eggyel több szavazat!!

Más: Rád csörögtem, csak annyi a lényeg, lesz fej, de csak szombaton tudja megmondani, mibe kerül, talán nem horribilis összeg.

Irenka írta...

Fonalpédia!!! Ez nagyon jó!

Millie írta...

Én is támogatom! Nagyon bosszantó lenne, ha - mondjuk az én esetembe --- egy év munkája menne tönkre azért, mert rossz fonallal dolgoztam!
Szóval hajrá!

 
Benke Erika - csipkekötés. Design by Pocket