Akkor fonjunk

2009. november 19., csütörtök

Ahogy én fonok. Biztos lehet másképp, jobban, ügyesebben, én így csinálom.

Kellékek: gyapjú és egy orsó meg egy fonaldarabka.



A gyapjú: használhatunk előfonalat, gyapjúszalagot, és olyan kártolt gyapjút, ami „ömlesztve” van.

Ha előfonalat használunk, akkor az előkészítéssel nincs semmi dolgunk, egyből fonhatjuk.
A szalagot és az ömlesztettet is fonhatjuk egyből, fonás közben ügyesen húzva-adagolva a gyapjút, de ha gyors sikerélményt akarunk, érdemes jól előkészítenünk.

Ha szalagból fonunk (a sok helyen megvásárolható szépséges roving-ok szalagok), akkor azt elő is készíthetjük a fonásra. Erre rászánva az időt, a fonás könnyebben és gyorsabban megy, és még kezdőként is egyenletesebbre tudunk fonni. A fonal színei is függenek attól, hogyan adagoljuk a gyapjút.

Fonjunk most roving-ból, amit először előkészítünk. A szétbontott roving-ot szedjük szét nagyjából egyforma vastagságú csíkokra, itt 8 csíkra szedtem szét. Ne aggódjunk azon, ha nem tökéletesen egyformák, mert még tovább alakítjuk őket.






Fogjunk egy csíkot, és igazgassuk meg a vastagságát. Megfogjuk a végét, és egy kicsit meghúzkodjuk a gyapjút. Ha úgy érezzük, hogy nem engednek a szálak, akkor fogjuk meg egy picit arrébb. Apránként menjünk végig az egész csíkon, és húzogassuk olyan egyenletesre, amilyenre csak tudjuk.






Ezen a képen jól látszik a különbség az előkészítés után.

Készítsük elő az összes csíkot.

A fonaldarabkát kössük rá az orsóra. Ez egy felsőhorgos orsó, nekem ez jobban bevált. A fonalat tehát rákötjük a tárcsa fölé, és a végére kötünk egy hurkot.







Ebbe a hurokba befűzzük az egyik gyapjúcsík végét, visszahajtjuk, és egy kicsit megsodorjuk, hogy ne csússzon ki. A segédfonalat tekerjük rá annyira az orsó szárára, hogy a fonandó gyapjú pont az orsó horgába kerüljön, majd tekerjük rá egyszer a horogra. Most már kényelmesen elhelyezkedhetünk, és nekifoghatunk a fonásnak.



A bal kezünkben van a gyapjú, a jobbal pörgetjük az orsót. Egyenletesen engedjük a szálat, amikor az orsó pörög, a jobb kezünkkel is segíthetünk a szálnál. Ha lassul az orsó, újra megpörgetjük.




Amikor az orsó leér a földre, akkor az eddig elkészült fonalat ügyesen feltekerjük rá, a gyapjút újra a horogba akasztjuk, és kezdjük elölről. Vigyázzunk, hogy ne fonjuk túl.



Újra beakasztjuk a horogba a szálat, és pörgetjük az orsót.



Ha a szál végére értünk, hozzátoldjuk a következőt. Kicsit szedegessük szét mindkét szál végét, tegyük egymásra, kicsit sodorjuk meg a kezünk között (egy picit meg is lehet nedvesíteni), és már folytathatjuk is a munkát.

Amikor mindent felfontunk, vagy tele van az orsó, akkor a kész fonalat letekerjük egy szép kis motringba. Most kukacosodni fog egy kicsit, de ezzel ne foglalkozzunk. Kössük át pár helyen a motringot, és áztassuk be egy rövid időre. Kicsavarjuk, lógatva szárítjuk.

Ha bármi kérdésetek van, írjatok!

19 megjegyzés:

Ilona írta...

Erika! Elméletben már értem, a gyakorlati részét majd a hétvégén tesztelem. Köszi a képeket, sokat lendített a megértésen.

Belinda írta...

Nagyon érdekes! Egyszerűnek tűnik, de biztosan nem az. Kicsit mesebeli is, sok fonós népmeserészlet jutott eszembe, míg olvastam:)

Timici írta...

köszi, köszi! olyan jó volt olvasni és nézni! én nem bírtam ki és délután nekiálltam a fonásnak a selyemcukorka színű fonalamból:o)
szerintem jó lesz így elsőre;o)
Ha feltekertem az egészet, akkor utána újra le kell tekernem motringba? vagy van erre vmi rövidebb út? nagyon jó lenne, ha lenne:D

Ilona írta...

Hát!!!! A gyakorlat valahogy egészen más... Azt nem tudom, hogy mitől és hogyan pörög az orsó, miért szakad el a fonalam, ha netán sikerülne fél métert tekernem, hogy lesz mndig egyenletes, és így tovább....

Bernadette írta...

Ezzel az orsóval még csak 2ágúra fontam, de könnyebbnek tűnik, és jobban is pörgethető, mint a felső korongos.
Megcsinálni egyáltalán nem olyan könnyű :-). Timi, majd ha kötsz belőle, akkor derül, ki hogy milyen lett. Azért érdemes csak széktámlán motringgá tekerni, mert a mosás rögzíti a fonást. Gombócot meg nehéz mosni :-). Úgyhogy ne spórolj :-). Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni! :-)

Timici írta...

Erika remélem nem bánod, hogy ide írom, ha igen csak deleteld nyugodtan;o)

Betty, egészen mostanáig gyakoroltam:/ én nem vagyok normális, de komolyan.
Kezdtem azzal, hogy nem gombócoltam az előfonalat csak elkezdtem fonni, de nem ám egy az egyben, mert úgy vastag lett volna, hanem kettészedtem: egy szál lógott, egyet fontam. Na igen ám, de ezek egy idő után elkezdtek egymásba csavarodni:S Akkor szépen felgombócoltam a többit és fontam tovább, rájöttem, hogy ez sem jó így, mert továbbra is csak egymásra tekeredik a fonal, hát legombolyítottam a gombócot és elkezdtem a végétől újra feltekerni, közben ketté szedve.
Inkább nem írom le, hogy mik jutottak eszembe, mikor annyira összegabalyodott a fonal, hogy leginkább egy pulira hasonlított csak színesben. Jelenleg van egy értékelhető mennyiségű fonalam fonva, és 3kis gombócom fonatlan, ámde kettészedve illetve egy 2szálas, holnap folyt. köv.
jó éjt!

nöné írta...

Hát... drágáim, azt hiszem, ehhez a melóhoz marha nagy türelem és nyugalom szükségeltetik. Elméletben értem, tegnap videokat is nézegettem, hogy az angol asszonyságok hogyan csinálják, de valahogy a szívem szakadna meg, ha a gyönyörűséges lilám tönkremenne a fonásomba. Gyűjtöm még az ihletet, tapasztalatokat, és majd karácsony után jelentkezem ezügyben. Nagyon nehéz kivárnom az időt, de muszáj.
Erika: köszönet a szakszerű leírásért!

Kriszti írta...

Hú, ez egyre izgalmasabb és csábítóbb... Nagyon piszkálja már a fantáziám ez a festés-fonás dolog. :)

Kati írta...

Nekem is nagyon birizgálja a fantáziámat a fonás... most Erika rá is tettél még egy lapáttal:D Nagyon jó a leírás(igaz én már egy pár videót is megnéztem a témában), szóval az elmélet már oké, fejben nagyon jól megy...
Szép festett előfonalam is lenne...hmmm, csak már kezdek félni, hogy az uram mit fog szólni:D, bár a festés tetszett neki:D

Névtelen írta...

A fonásaid, festéseid lázba hoztak engem is. Nehogymár ne próbáljam ki, be is szereztem egy készletet. ;-) Köszi a tutorialt, nagyon hasznos!

Vacskamati írta...

Ercsu, jobb lenne nem is benézni hozzád, túl sok csábító dolog van errefelé.. ;))

Mosolyrend Évi :) írta...

Erika nagyon ügyes vagy!
Külön élmény számomra ahogy alkotsz a "semmiből" .) csodákat!
E mögött nagyon tetszik az ahogy ápolod a múltból ránk maradt hagyományokat is.

Húha most tényleg kisegér lettem és elszállt az összes bátorságom .)pedig nagyon szeretnék saját fonással kézült fonalat.
Azért majd nem adom fel .)

zazálea írta...

Na, most elolvastam ugyan, de még vagy háromszor nekifutok. Te jó ég....

anyahajó írta...

Tisztelettel jelentem, hogy fonalszerű képződmény jött létre, de valamit még biztos kell változtatni a technikán, mert a csuklóm belehalt negyed óra után. Azért elsőre nem rossz.
És még egy kérdés: azt hogy érted, hogy kényelmesen elhelyezkedve? Állva, ülve? Én most állva próbáltam, mondjuk addig, amíg csuklóm bele nem fájdult, még kényelmes is volt.
Na de az érzés, hogy saját fonal, mindenért kárpótol :D

anyahajó írta...

Ja igen, és amikor azt írjátok, hogy kétágú meg ikszágú, az mit jelent? Én csak simán fogom az előfonalat és tekerem. Vagy mégse jól csinálom? Honnan lehet tudni, hogy hányágú?

orsolya vanessza kiss írta...

Háthogy.. hány szálat fonsz egyszerre össze-egybe.

mondom én.. de még csak mellettem hever, ésnem próbáltam ki :)

orsolya vanessza kiss írta...

Na jó.. nekem nem megy :)) Maradok azt hiszem a már megfont fonalaknál.. khmm :)

Timi írta...

Remek bemutató, engedelmeddel linkeltem magamhoz. :)

Unknown írta...

Szia Erika! Most olvastam végig, nagyon csábító a gondolat, hogy magamnak fonjam a fonalat. Felmerült bennem a kérdés, hogy dkg szalagból hány dkg fonalat lehet sodorni? Erről még nem nagyon olvasgattam.:) Remélem egyszer ki tudom próbálni, még be kellene szereznem a hozzávalókat. Esetleg ehhez egy kis segítség?

Üdv

 
Benke Erika - csipkekötés. Design by Pocket